Cookie Consent Settings
ΕΣΠΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απεβίωσε η Φραντζέσκα Νίκα, ένα ακόμα θύμα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Η Φραντζέσκα Νίκα γεννήθηκε το έτος 1924 στα Μαζέικα Καλαβρύτων. Γονείς της υπήρξαν η Φραντζέσκα και ο Τάκης Οικονόμου.
Ορφανή από κούνια υιοθετήθηκε και ανατράφηκε στην αγκαλιά αγαπημένων της προσώπων, του παππού της, του γιατρού Γιώργη Μπαρλογιάννη και της γιαγιά της Μαριγώς, και των θείων της, του συμβολαιογράφου Θανάση Μπαρλογιάννη στα Καλάβρυτα και του Θόδωρου Μπαρλογιάννη στην Αθήνα.
Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο και τέσσερις Τάξεις του εξαταξίου, τότε, Γυμνασίου Μαζεϊκων. Τις δυο τελευταίες Τάξεις τις τελείωσε στο Γυμνάσιο Καλαβρύτων από όπου αποφοίτησε.
Στο Ολοκαύτωμα εκτελέστηκε ο θείος της Θανάσης Μπαρλογιάννης. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε πεθάνει και ο πατέρας της.
Έτσι υποχρεώθηκε να καταφύγει στην Αθήνα.
Εργάστηκε για μικρό διάστημα στη ΧΡΩΠΕΙ απ΄ όπου απολύθηκε μετά τα Δεκεμβριανά, το Γενάρη του 1945. Από το 1946 έως το 1949 εργάστηκε στο Μικροβιολογικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Γεωργίας. Το ίδιο έτος, ύστερα από εξετάσεις προσλήφθηκε ως υπάλληλος στην τότε Τράπεζα Αθηνών τη μετέπειτα Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.
Ήταν παντρεμένη με το Μέλιο Νίκα και μητέρα δυο παιδιών.
Η Φραντζέσκα Νίκα υπήρξε μια ζωντανή μαρτυρία του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μια πρέσβειρα της Καλαβρυτινής τραγωδίας.
Τραγική φιγούρα του δράματος η Φραντζέσκα Νίκα, κατέγραψε στις σελίδες του βιβλίου της «Καλάβρυτα 1943-Μαρτυρία» - του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα με ανιδιοτέλεια και γενναιοδωρία παραχώρησε στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος - με μελανά γράμματα, με αμεσότητα και ζωντάνια, τη φρίκη, την οδύνη και τη δοκιμασία.
Η απώλεια αγαπημένων προσώπων και ο αφανισμός της πόλης δεν την κατέβαλε αλλά την χαλύβδωσε. Μετέτρεψε τον πόνο σε μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, σε αγώνα αξιοπρέπειας και πάλη ζωής. Αξίες που κατοπινά υπηρέτησε εντίμως και με συνέπεια και αγωνιζόταν να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εκφράζει τη βαθυτάτη θλίψη του για την απώλεια μιας σπουδαίας γυναικείας προσωπικότητας, μιας ηρωικής μορφής της νεότερης ιστορίας των Καλαβρύτων, της Φραντζέσκας Νίκα. Η λέξη ευγνωμοσύνη είναι πολύ φτωχή, δεν είναι ικανή να αποδώσει στην ακάματο αγωνίστρια Φραντζέσκα Νίκα τα οφειλόμενα.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Η Φρατζέσκα - Οικονόμου Νίκα, εικονίζεται πρώτη από αριστερά, σε εκδήλωση του Μαθητικού Πανελλήνιου Διαγωνισμού "ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑΝΝΗ _ ΛΕΝΑ ΣΤΡΕΦΗ _ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ", στο πολιτιστικό Κέντρο "Όραμα" στην Αγία Λαύρα.

Η μονογραφία της Φραντζέσκας Νίκα.

Κατηγορία