Cookie Consent Settings
ΕΣΠΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνικά

Απεβίωσε η Παναγιώτα Πρίμπα – Σακελλαρίου

Η Παναγιώτα Πρίμπα - Σακελλαρίου

Απεβίωσε στην Αθήνα και κηδεύτηκε στην γενέτειρά της στα Καλάβρυτα στις 12/07/2024 η Παναγιώτα Πρίμπα – Σακελλαρίου η οποία  υπήρξε και αυτή όπως άλλωστε και εκατοντάδες συμπατριώτες της θύμα της Ναζιστικής θηριωδίας. 

Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα από τον Μιχαήλ Πρίμπα του Σπυρίδωνα, υποδηματοποιό από το Αίγιο, και την Τσαβαλά Αθανασία. Είχε άλλον έναν αδερφό, τον Σπύρο. Παντρεύτηκε τον Σακελλαρίου Διονύσιο, οδοντίατρο, και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τη Μαρία, τη Σπυριδούλα, την Αθανασία και τη Βασιλική. 

Η Παναγιώτα Πρίμπα και η χήρα μητέρα της Αθανασία Τσαβαλά - Πρίμπα, ανήκουν σ' όλες εκείνες τις τραγικές Καλαβρυτινές γυναίκες του 1943 που έζησαν Έγκλειστες στο Δημοτικό Σχολείο (σήμερα Δημοτικό     

Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος) και έπειτα στον Τόπο Εκτέλεσης, τον Καλαβρυτινό Γολγοθά, όπου ανέβηκαν για να περισυλλέξουν τις σορούς των αγαπημένων τους, των ανδρών και εφήβων της πόλης - και στο Νεκροταφείο που έγινε από τότε το δεύτερο σπίτι τους. 

Οι τραγικές αυτές γυναίκες, σύζυγοι, μάνες και κόρες  επέζησαν στις 13-12-1943 για να πεθάνουν πολλές φορές μετά την Εκτέλεση κουβαλώντας μέχρι τον θάνατό τους τις μνήμες τις Καταστροφής. Τα φρικτά βιώματα της Καταστροφής, απώλεια πατέρα, ορφάνια, στέρηση, πείνα, αγώνας επιβίωσης άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στη μετέπειτα ζωή τους.

Στις 13-12-1943, εκτελέσθηκαν στη Λάκα του Καπή ο πατέρας της Πρίμπας Μιχαήλ, ο αδερφός της Σπύρος 16 ετών μαθητής, ο θείος της Παναγιώτης Πένταρχος και τα ξαδέρφια της Γεώργιος, Αλέξης και Ιωάννης (μαθητής 13 ετών). 

Αιωνία η Μνήμη.

Κατηγορία